Saturday, 22 December 2012

Hujung Disember

8 Safar 1434 Hijrah

Assalamualaikum

pejam celik pejam pejam celik, jap je dah nak naik sekolah balik ni..tinggal seminggu lebih je kan??
hmm..keje umah pun mpm dah bagi,manual sume dah print tapi tu lah,daya tenaga nak mencari maklumatnye tu haaa..aduh,sangat lemah semangat edenJ

haaaa,dah nak habis cuti sekolah,kite baru nak pegi bejalan-jalan..ayah ngan mama nak bwk pegi Melaka je..pegi sekali dgn keluarga adik-adik ayah..sewa 1 rumah je kat sana..

aktiviti semalam plak,bila ikut ayah pegi kebun tepi rumah ni,petik pulasan dan ayah membakar rumah kerengga yang semakin banyak membiak kat pokok tu..yang abang plak sibuk kutip telur kerengga yang jatuh ke tanah tu..

ayah bakar rumah kerengga


telur kerengga



permukaan pulasan yang mempunyai tona tidak sekata

Wednesday, 12 December 2012

Tarikh Cantik??

28 Muharam 1434 hijrah

Assalamualaikum..

Entri kedua dalam bulan Disember..eh, nampak sangat tak aktif nak berblog kan..memandangkan hari ni tarikh tengah cantik 12.12.12..mungkin ramai yang memilih tarikh ni untuk sesuatu yang bermakna dalam hidup sesorang tukan contohnya bertunang, nikah dan juga memilih tarikh untuk beranak..ade jugak kan.. macamacam demi nak dapatkan tarikh cantik ni kan.. papepun, apa jua yang dirancangkan akan berjalan lancar dan diberkati oleh Allah..

Oke, pada tarikh ni jugak, ayah bila menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke 52 tahun.heee
"SELAMAT BERTAMBAH UMUR YE ENCIK BARNI a.k.a AYAH"
Mungkin 52 tahun dulu, atok umi(mak ayah) tak merancang kan, Alhamdulillah, ayah dilahirkan dan sekarang menjadi seorang ayah yang sangat bertanggungjawab kpd anakanaknya dan isteri..


 Bukan tu je tau, ayah bila memilih 10 Disember sebagai tarikh pernikahannya dengan mama pada tahun 1987.. Ini bermakna perkahwinan mama dan ayah dah pun berusia 25 tahun..
"SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN KE 25 MAMA DAN AYAH"
Tahniah mama dan ayah, nabila sayang mama ayah tauuu..


Dalam bulan Disember ni jugak, anak ayah dan mama yang keempat tu dilahirkan jugak tau..tapi dia punya tarikh lahir tu 8 Disember 1998, tahun ni dia cukup lah 14 tahun.. nama budak tu kan Ahmad Haziq Fikri bin Barni..
"SELAMAT TAMBAH UMUR HAZIQ"



Antara rakanrakan nabila yang menyambut ulang tahun kelahiran dan majlis istimewa dalam bulan Disember :

Nooraini binti Ibrahim ---> 2 Disember (18 tahun)
Syed Hazim bin Syed Noh ---> 14 Disember (17 tahun)
Ezwan Shahrin, Maisarah Rahman --->27 Disember (18 tahun)
Alyani Sakiman ---> 2 Disember 2012 (tunang)

p/s : walaupun hari ni hari jadi ayah, tetap jugak ayah yang belanja makan malam ni..

Wednesday, 5 December 2012

kenangan kan ♥

21 Muharam 1434 hijrah

Nabila bagi salam “Assalamualaikum”, anda yang beragama Islam,sila jawab Wa’alaikumussalam ea.. Bagi yang beragama Cina, India dan lainlain,selamat malam..
Hari ni tmbh lagi 1 entry kt blog, ekcellli pikir bnyk kali jugak nk update,sebab tak tau nak hapdet ape kat sini..tapi takpelah,entry hari ni tajuk koleksi..

Sepanjang bila berumur 18 tahun nak masuk 19 tahun ni,bila memang suke kumpul bendabenda comel.. salah satunye key chain a.k.a rantai kunci..manemane event bila pegi as example,karnival ataupun  ekspo, kalau dah nampak booth jual kiceyn,mesti nak beli punya sebab semua nampak comel dan sampai rambang mate ni ..ade jugak yang dlm koleksi bila,orang yang belikan untuk bila sebab bila suke tempah kt orang..

*gambar kicen

Lainlain koleksi yang bila ade,bila suke kumpul name tag kain yang sekolah punye tuhh..dulu mase bila form4, bila pernah nak beli name tag kat cikgu tapi untuk couple punye..tapi cikgu tak bagi..tapi takpe pun, sume tu dah berlalu kan,yang ade nilah bila tetap simpan..

*gambar name tag

Haaa, selain tu, bila suke gak kumpul brochure modelmodel hempon..bila banyak kumpul brochure model Nokia, macamacam jenis ade..drpd jenis yang Nokia Classic, sampailah model Samsung Note yang baru ni..kalau bila pg kedai henpon atau kedai komputer, bila ambik je brochure yang disediakan kt kaunter kedai tu, balik umah, berangan lah nak beli henpon cam tu..heee..anganangan tinggal khayalan..

*gambar brochure

Haaa lagi sekali, koleksi seterusnya ni antara koleksi yang sangatsangatsangat bila sayang.. koleksi  yang lain pun bila sayang, tapi yang ni lebih lagi..sebab ape lebih ??? sebab isi yang sangat banyak kenangannya kpd bila..dan takde sape pun boleh sentuh tanpa pengetahuan bila, lain lah bila dah  takde lagi nanti kan.. semalam, lepas solat Maghrib, bila bukak balik bukubuku lama ni, gelak sorangsorang plak.. sebab ??? melalui buku ni bila nampak cara budakbudak kecik menulis, maklumlah bila mule tulis diari sejak bila form1, ape yang tertulis tu semua perasaan yang  telus.. semua yang dirasai akan diluahkan dlm buku tu.. marah, geram, suka, gembira, eksaited dan macamacam lah..takde lindung papepun..

bila harap, walaupun bila dah takde nanti, akan ade yang jage buku ni..

Koleksi lain yang bila ada ialah koleksi majalah..dulu masa bila sekolah rendah, bila suka jugak beli majalah hiburan seperti URTV dan HAI,MANGGA pun pnah gak, tapi sekarang ni bila umur makin bertambah, dah tukar plak minat tu kpd majalah lebih sopan....hekhek
Sekarang nabila kumpul majalah Dara.com dan Gen Q.. setiap bulan mesti beli punye..heee
Majalah Dara.com ni bila mule kumpul sejak Ogos 2010, yang Gen Q ni sejak Ogos 2011..

*gambar majalah Dara.com


*gambar majalah Gen Q


Well, done this entry !!

Tatatititutu

sayangsayangsayang
NNSBB