Saturday, 22 December 2012

Hujung Disember

8 Safar 1434 Hijrah

Assalamualaikum

pejam celik pejam pejam celik, jap je dah nak naik sekolah balik ni..tinggal seminggu lebih je kan??
hmm..keje umah pun mpm dah bagi,manual sume dah print tapi tu lah,daya tenaga nak mencari maklumatnye tu haaa..aduh,sangat lemah semangat edenJ

haaaa,dah nak habis cuti sekolah,kite baru nak pegi bejalan-jalan..ayah ngan mama nak bwk pegi Melaka je..pegi sekali dgn keluarga adik-adik ayah..sewa 1 rumah je kat sana..

aktiviti semalam plak,bila ikut ayah pegi kebun tepi rumah ni,petik pulasan dan ayah membakar rumah kerengga yang semakin banyak membiak kat pokok tu..yang abang plak sibuk kutip telur kerengga yang jatuh ke tanah tu..

ayah bakar rumah kerengga


telur kerengga



permukaan pulasan yang mempunyai tona tidak sekata

Wednesday, 12 December 2012

Tarikh Cantik??

28 Muharam 1434 hijrah

Assalamualaikum..

Entri kedua dalam bulan Disember..eh, nampak sangat tak aktif nak berblog kan..memandangkan hari ni tarikh tengah cantik 12.12.12..mungkin ramai yang memilih tarikh ni untuk sesuatu yang bermakna dalam hidup sesorang tukan contohnya bertunang, nikah dan juga memilih tarikh untuk beranak..ade jugak kan.. macamacam demi nak dapatkan tarikh cantik ni kan.. papepun, apa jua yang dirancangkan akan berjalan lancar dan diberkati oleh Allah..

Oke, pada tarikh ni jugak, ayah bila menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke 52 tahun.heee
"SELAMAT BERTAMBAH UMUR YE ENCIK BARNI a.k.a AYAH"
Mungkin 52 tahun dulu, atok umi(mak ayah) tak merancang kan, Alhamdulillah, ayah dilahirkan dan sekarang menjadi seorang ayah yang sangat bertanggungjawab kpd anakanaknya dan isteri..


 Bukan tu je tau, ayah bila memilih 10 Disember sebagai tarikh pernikahannya dengan mama pada tahun 1987.. Ini bermakna perkahwinan mama dan ayah dah pun berusia 25 tahun..
"SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN KE 25 MAMA DAN AYAH"
Tahniah mama dan ayah, nabila sayang mama ayah tauuu..


Dalam bulan Disember ni jugak, anak ayah dan mama yang keempat tu dilahirkan jugak tau..tapi dia punya tarikh lahir tu 8 Disember 1998, tahun ni dia cukup lah 14 tahun.. nama budak tu kan Ahmad Haziq Fikri bin Barni..
"SELAMAT TAMBAH UMUR HAZIQ"



Antara rakanrakan nabila yang menyambut ulang tahun kelahiran dan majlis istimewa dalam bulan Disember :

Nooraini binti Ibrahim ---> 2 Disember (18 tahun)
Syed Hazim bin Syed Noh ---> 14 Disember (17 tahun)
Ezwan Shahrin, Maisarah Rahman --->27 Disember (18 tahun)
Alyani Sakiman ---> 2 Disember 2012 (tunang)

p/s : walaupun hari ni hari jadi ayah, tetap jugak ayah yang belanja makan malam ni..

Wednesday, 5 December 2012

kenangan kan ♥

21 Muharam 1434 hijrah

Nabila bagi salam “Assalamualaikum”, anda yang beragama Islam,sila jawab Wa’alaikumussalam ea.. Bagi yang beragama Cina, India dan lainlain,selamat malam..
Hari ni tmbh lagi 1 entry kt blog, ekcellli pikir bnyk kali jugak nk update,sebab tak tau nak hapdet ape kat sini..tapi takpelah,entry hari ni tajuk koleksi..

Sepanjang bila berumur 18 tahun nak masuk 19 tahun ni,bila memang suke kumpul bendabenda comel.. salah satunye key chain a.k.a rantai kunci..manemane event bila pegi as example,karnival ataupun  ekspo, kalau dah nampak booth jual kiceyn,mesti nak beli punya sebab semua nampak comel dan sampai rambang mate ni ..ade jugak yang dlm koleksi bila,orang yang belikan untuk bila sebab bila suke tempah kt orang..

*gambar kicen

Lainlain koleksi yang bila ade,bila suke kumpul name tag kain yang sekolah punye tuhh..dulu mase bila form4, bila pernah nak beli name tag kat cikgu tapi untuk couple punye..tapi cikgu tak bagi..tapi takpe pun, sume tu dah berlalu kan,yang ade nilah bila tetap simpan..

*gambar name tag

Haaa, selain tu, bila suke gak kumpul brochure modelmodel hempon..bila banyak kumpul brochure model Nokia, macamacam jenis ade..drpd jenis yang Nokia Classic, sampailah model Samsung Note yang baru ni..kalau bila pg kedai henpon atau kedai komputer, bila ambik je brochure yang disediakan kt kaunter kedai tu, balik umah, berangan lah nak beli henpon cam tu..heee..anganangan tinggal khayalan..

*gambar brochure

Haaa lagi sekali, koleksi seterusnya ni antara koleksi yang sangatsangatsangat bila sayang.. koleksi  yang lain pun bila sayang, tapi yang ni lebih lagi..sebab ape lebih ??? sebab isi yang sangat banyak kenangannya kpd bila..dan takde sape pun boleh sentuh tanpa pengetahuan bila, lain lah bila dah  takde lagi nanti kan.. semalam, lepas solat Maghrib, bila bukak balik bukubuku lama ni, gelak sorangsorang plak.. sebab ??? melalui buku ni bila nampak cara budakbudak kecik menulis, maklumlah bila mule tulis diari sejak bila form1, ape yang tertulis tu semua perasaan yang  telus.. semua yang dirasai akan diluahkan dlm buku tu.. marah, geram, suka, gembira, eksaited dan macamacam lah..takde lindung papepun..

bila harap, walaupun bila dah takde nanti, akan ade yang jage buku ni..

Koleksi lain yang bila ada ialah koleksi majalah..dulu masa bila sekolah rendah, bila suka jugak beli majalah hiburan seperti URTV dan HAI,MANGGA pun pnah gak, tapi sekarang ni bila umur makin bertambah, dah tukar plak minat tu kpd majalah lebih sopan....hekhek
Sekarang nabila kumpul majalah Dara.com dan Gen Q.. setiap bulan mesti beli punye..heee
Majalah Dara.com ni bila mule kumpul sejak Ogos 2010, yang Gen Q ni sejak Ogos 2011..

*gambar majalah Dara.com


*gambar majalah Gen Q


Well, done this entry !!

Tatatititutu

sayangsayangsayang
NNSBB

Monday, 26 November 2012

Sepupu Baru

12 Muharam 1434 hijrah

Haihaihai dan Assalamualaikum kpd anda anda yang tengah baca blog bila yang tak sebrape ni kan..

Okeoke,hari sabtu yang semalam kan bersamaan 24 November 2012,pak ngah bila buat majlis perkahwinan anak bongsu dia,bila panggil abg amal dgn isterinya kak fazliana..majlis kat tempat pempuan dah buat minggu lepas kat Pulau Pinang..oh ya,pak ngah bila ni orang Rengit,Batu Pahat..

Bila rapat sangat dgn pak ngah,sebab pak ngah paling baik ngan bila tau..majlis ni kira paling best r sebab bila dapat ambil gambar ngan pengantin..sebab sebelum2 ni bila mcm terpinggir jek klau kat majlis2 sedare mare ni..hmm..sepanjang majlis ni,bila berkepit je dgn sepupu bila..yang sebaya,bila dgn fatin faiqah,lagi sorang,kak ana umur dia 19 tahun..comel je dorang ni taw..faiqah ni pun pelajar tingkatan 6 jugak tapi kat SMK Tun Sardon, Rengit..kak ana plak belajar kt kolej di KL..

Gambar sekitar majlis :)

ade askar tgh berkawal,takut pelamin ghaib..hihihi

pasangan pengantin diapit oleh kak ana(baju merah), fatin faiqah(baju hitam)  dandandan  flower girl  duduk bersimpuh..rase sngt spesel..huhu

nabila dgn kak fazliana..ratu hari tu..
faiqah nak jugak ambil gmbr ngan pengantin..


kak ana jgn tembak izzy! dia tak bersalah oke..

aik!main kawin2 kah? tahniahtahniah..

dah siap majlis,baliklah kn...takkan nak basuh periuk plak kan??
bila balik dalam pukul 5 ptg lebih..
Selesai sudah entry kali ni..terima kasih krn sudi bace.. :):):)

Sunday, 25 November 2012

Contest My Top Referral by Blog BingkisanHati

 11 Muharam 1434 hijrah

Assalamualaikum reader,tgh buat ape tu?
Hari ni bila join contest pertame sejak bila mule berblogging ni..
  

bila join pun sukesuke je,ade rezeki,ade lah kan.. : )
kalau anda anda nak join contest ni,klik banner kat atas ni oke..
ade hadiah menarik untuk pemenang bertuah taw..
Hadiah pertama
dapat sehelai shawl yg sangat lah cantik drpd Hijab Seekers
Hadiah kedua
tambah nilai RM 30, ke telco MAXIS,DIGI & CELCOM
Hadiah ketiga
tambah nilai RM 10, ke telco MAXIS,DIGI & CELCOM
dan
Hadiah pemenang bertuah
review blog2 pemenang oleh djdanchef

selamat mencube

sayangsayangsayang
NNSBB

Sunday, 4 November 2012

Demam Peperiksaan :(

19 Zulhijjah 1433 hijrah

Assalamualaikum..
esok dh hari isnin ek,maknenye esk dh mule pekse lah kan..
okeoke
alhamdulillah,pagi tadi bangun tido,sedar2 bdan dah lemah..rupenye dpt demam+selsema..
pape pun,hrp dpt bwt yg terbaik utk kertas pengajian am esok ye nabila..
doa utk bila ea..

sayangsayangsayang
NNSBB

Friday, 2 November 2012

Buat Wanita

17 Zulhijjah 1433 hijrah

Assalamualaikum..
hari ni bila nak share fakta yang sangat berguna kpd para wanita khususnya ea..sayangi dirimu wahai wanita sekalian..

PERINGATAN BUAT WANITA

1. Urusan pertama yang ditanyakan pada hari akhirat nanti ialah mengenai solat dan mengenai urusan suaminya (apakah ia menjalankan kewajipannya atau tidak).
2. Apabila wanita itu lari dari rumah suaminya maka tidak diterima solatnya sehingga kembali ia dan menghulurkan tangannya kepada suaminya (meminta ampun).
3. Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi agar mereka tercium bau harumnya maka dia adalah perempuan zina dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina.
4. Sebaik-baik wanita ialah tinggal di rumah, tidak keluar kecuali atas urusan yang mustahak. Wanita yang keluar rumah akan dipesonakan oleh iblis. Sabda Nabi s.a.w., “Perempuan itu aurat, maka apabila ia keluar mendongak syaitan memandang akan dia.”
5. Haram bagi wanita melihat lelaki sebagaimana lelaki haram melihat wanita yang halal nikah (kecuali dalam urusan menuntut ilmu dan berjual beli).
6. Diriwayatkan bahawa pada suatu hari ketika Rasulullah s.a.w. bersama isteri-isterinya (Ummu Salamah r.ha. dan Maimunah r.ha.), datang seorang sahabat yang buta matanya (Ibnu Maktum) Rasulullah s.a.w. menyuruh isteri-isterinya masuk ke dalam. Bertanya Ummu Salamah, “Bukankah orang itu tidak dapat melihat kami, Ya Rasulullah ?” Rasulullah s.a.w. menjawab, “Bukankah kamu dapat melihatnya.”
7. Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaan berhias (bukan untuk suami dan mahramnya) adalah seumpama gelap-gelita pada hari Qiamat tiada Nur baginya.
8. Mana-mana wanita yang bermasam muka menyebabkan tersinggung suaminya, maka wanita itu dimurkai Allah sehingga ia bermanis muka dan tersenyum mesra pada suaminya.
9. Tidak boleh seorang isteri mengerjakan puasa sunat kalau suaminya ada di rumah serta tidak mengizinkan dia berpuasa.
10. Hendaklah isteri berpuas hati (redha) dengan suaminya yang telah dijodohkan oleh Allah, sama ada miskin atau kaya.
11. Perempuan tidak berhak keluar dari rumahnya melainkan jika terpaksa(kerana sesuatu urusan yang mustahak) dan ia juga tidak berhak melalui jalan lalu lalang melainkan di tepi-tepinya.
12. Apabila memanggil lelaki akan isterinya ke tempat tidur tetapi ditolaknya hingga marahlah suaminya, akan tidurlah wanita itu dalam laknat oleh malaikat ke pagi.
13. Wanita-wanita yang menggunakan lidahnya untuk menyakiti hati suaminya, ia akan mendapat laknat dan kemurkaan Allah, laknat malaikat juga laknat manusia sekalian.
14. Tidak harus seseorang manusia sujud kepada manusia dan jika diharuskan, maka akan aku perintahkan semua kaum wanita sujud pada suaminya kerana membesarkan dan memuliakan hak-hak suami mereka.
15. Wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya pada hari Qiamat nanti Allah jadikan lidahnya sepanjang 70 hasta kemudian diikat ke belakang lehernya.

semoga nabila berpeluang menjadi isteri yang solehah suatu hari nanti..
~ammeeen~

sayangsayangsayang
NNSBB

Wednesday, 31 October 2012

Last Minute

15 Zulhijjah 1433 hijrah

Hai Assalamualaikum sume..
gagahkan diri jgak nk update even sedang bermalas - malasan~
korang..korang..isnin minggu depan(5/11) sampai (8/11),dah start STPM penggal 1..tggl bpe hari je lagi ek..skrg blum rase lg r..ahad nanti kot bru trase kan kelam kabut tu..
walaubagaimanapun kan,bila hrp dpt bwt yg terbaik sbb nk up lg pointer berbanding trial hari tu.. 
ok lah,nak gerak dulu ni..kang tertinggal flight plak.. Insya - Allah,ade rzeki kte jmpe lg..

*ok muka main peranan penting ye a.k.a risau nak exam dah..
tata titi tutu
sayangsayangsayang
NNSBB 

Tuesday, 30 October 2012

Percubaan STPM VS Jalan - Jalan (Part 2)

14 Zulhijjah 1433 hijrah

Hai sume..Assalamualaikum..
entry kali ni nak sambung entry part 1 yg lepas..
k majlis annual dinner mlm tu memg meriah,lgpn bila memg tk pnah sertai mane2 majlis annual dinner sblum ni kan.. ok,mlm tu majlis mule dlm kol 8.30pm..mulekan dgn bacaan doa..dh lepas doa bru ade show retis Datuk Menteri.. 
mlm tu sume baju yg d'gayekan sngt gemilang..mklumlah,ikut tema katenye..
"PINK BLUE BLACK"
sara,wani,aishah,ana,midah,nora dandandan bila..

dayana,arin,emma dan nafizah
kembar kte mlm tu..cube teka ape yg kembar kt dorang ni???

Antara yg bwt prsembahan mlm tu ialah : 
Fieza Ramli
artis yg d'terbangkan khas drpd "Los and forget"
jgn mrh fiza..
izun pun bwt persembahan mlm tu
mase ni dinner mkn nasi goreng, udang bakar, ayam bakar n ape lg ek..lupe r..tpi memang knyg sngt mlm tu.. nk tdo pn prut dh berat..

dlm kol 11 gitu lah,majlis bersurai setelah tamat acara sampai2 hadiah kt pmenang..
then,balik bilik dan turu..
esoknye ktorang dh gerak balik,tpi mase dlm pjalanan balik,singgah mersing jap.. bli kropok..
dalam kol 7 pm,ktorang sampai skolah dah.. penat sangat,nampak kete ayah drpd jauh,rase sngt gembire sebab rindu sngt..dah 3 hari tk jmpe kn.. 
hmm,smpai cni je..kte jmpe next entry ye.. sayangsayangsayang anda..trime kasih sbb sudi bace blog ni.. 
tata titi tutu
Assalamualaikum w.b.t.

sayangsayangsayang
NNSBB

Friday, 12 October 2012

Percubaan STPM VS Jalan - Jalan (Part I)

26 Zulkaedah 1433 hijrah

Assalamualaikum sume..
Actually,bila bru done with trial stpm sem 1.. last day semalam paper geo,lagi 1 grup ambk subjek sastera..bleh tahan susah soalan geo tu.. dah soalan pn susah,apetah lagi nk jwbnye kn..stres gak r sebab dah last paper kan,malas r nak bace bagai,cincai2 sudah..haha tgk mrkh cm ne nanti,gerenti pointer turun mendadak punye..
Okeyokey..bukak story lain ye..
Bila nak cite,pada 27-29 September,seminggu sblum trial hari tu,3 bas bdk2 tingkatan 6 atas & bawah ade pg 1 program kt Rompin Beach Resort,Pahang. Kire cam kem motivasi gak,tpi lbh bnyk acara santai je.. main pantai,main pasir..
Hari ke-2 kt sane,ade bwt annual dinner skali tw.. Tema : pink+biru+hitam. Ade artis2 bwt psembahan lg..memamg meriah .. 
 okey.. ni muka bdk2 laki 6bawah yg sangat kebosanan dan perlukan belaian..haha
tak dak ah,dorang ngah panik kot sebab pakcik yang sepatutnye pandu bas ktorang ke Rompin tak sampai2.."korang risau gak kt pakcik tu ek??"tapi dorang tetap sabar tunggu walaupun kene tunggu 1 jam sebelum gerak kan..
*muka afiq(paling kanan) tu tak puas hatikah??* 
k ktorang gerak kol 9 lbih dan sampai sane dlm kol 2 lbih..patut bleh sampai awal tpi benti makan bagai.. sampai je sane,kne masuk dewan putra,terus mulekan progam pertame iaitu ice breaking(bagi2 kumpulan r).. setiap kumpulan 11 ahli,kene cipta name,tagline..tah pape.. grup bila Genius Team.. ketua:along. ahli:kak zie,kak mar,nora.nafizah,aishah,alan.pi'e,bila..dlm kol 4 siap,masuk chalet hantar beg2 brg sume..bila satu bilik ngan nora,analiza dan midah. bilik kitorang mengadap pantai tapi tak bleh ssuke hati je g pantai k..
chalet: 1 bangunan ade 4 bilik..

petang tu bine istane pasir..ade grup yg menang tapi tak ingat r grup mane.. siap acara bine istane,ktorang blik bilik dan bersiap untuk solat maghrib+bace yaasin+solat hajat+solat isyak..siap dlm kol 10 then blik bilik dan tidur..

hari ke-2
bangun awal untuk solat jemaah sesame..pas tu jogging dan pas tu lagi dapat makan..lepas makan,blik ke kwsn pantai utk bwt khidmat masyarakat iaitu kutip sampah sekitar pantai..dah penat tu,sampai petang ade kelas subjek pengajian am dengan cikgu Kosnan..habis je kelas,ktorang balik bilik dan bersiap untuk majlis malam pulak..

untuk mjlis annual dinner,will be continue in next entry k..tata.. Assalamualaikum.. 

sayangsayangsayang
NNSBB

Monday, 24 September 2012

tolonglah ea!!!

8 Zulkaedah 1433 hijrah

Assalamualaikum sume,hope anda anda anda cht je ea..
sebenarnye kn,bila ni stres ke ape ha? dh r cpt taching..sedihnya hai..knp ek..cm bnyk mslh kne pikul,cm tk tertanggung rasenye..smpai ckgu tanye2."ha yg tu2,yg pkai spek tu,cbe senyum ckt,cm stres ja"..apa??? aku tk boleh senyum??? ape mslh aku ni??

cube:senyum :)
hakikatnya:Ya Allah,bantu nabila tanggung sume ujian ni..:(:(:(

SESEORANG MENANGIS BUKAN KERANA LEMAH,TETAPI DIA SUDAH TERLALU LAMA BERSABAR..

sayangsayangsayang
NNSBB

Saturday, 22 September 2012

Rajuk si hawa

6 Zulkaedah 1433 hijrah

Assalamualaikum

Hai readers,..semoge gmbire selalu bersama orang tersayang k.. k2..hari ni ada sekolah ganti untuk raya aidilfitri hari tu,anda yg masih sekolah tu mesti kne ganti gak kn..bila nk cite sal sorang kwn bila,her name is dee..sepanjang bila kenal dia(dlm 4bulan),bila tak penah nampak dia sedih..tapi hari ni,dia menangis depan ktorng mase cite sal mslh dia..dan hari ni tergugurlh air mata dia yg slame ni dia simpan..bila sedih dgr dia cte yg kwn2 dia anggap dee ni tak setia pd persahabatan..tpi bila tw dee bkn cm tu okey..she's my good frend among of other frend i had..bila hrp dee kuat dan ikatan persahabatan akn terjalin cm sedia kale ok..dee kn team bila msti r kuat kn.. okey,tu je lh gamaknye cte bila mlm ni..eh2,bru 1st entry dh kuar cte sedih ek..k lh,tata anda anda sume..jgn nkl2..

sayangsayangsayang
NNSBB